လၻက္
က်ေနာ္ရဲဲ႕ သူငယ္ခ်င္ေတြကို က်ေနာ္ တို႔ တအာင္းလူမ်ဳိးေတြရဲ႕ မွီခိုအားထားတဲ့ အဓိက လုပ္ငန္းျဖစ္တဲ့ လၻက္အေၾကာင္းေလး နဲနဲ ေ၀ငွ ခ်င္လို႔ပါ။
ေျပာခဲ့တဲ့ အတုိင္းက်ေနာ္ တု႔ိ တအာင္း အမ်ားစုဟာ ဒီလၻက္ၿခံ လုပ္ငန္းနဲ႔ဘဲ အသက္ေမြး၀မ္းေၾကာင္း ေနၾကတာပါ။
ဒါျပင္ က်ေနာ္တို႔ ႏိုင္ငံ တ၀ွမ္းလံုး အတြက္လို အပ္တဲ့ လၻက္ အစို (စားတဲ့ လၻက္) လၻက္အေျခာက္ (ေရေႏြးၾကမ္းအတြက္) အခ်ဳိေသာက္ လၻက္ (တခ်ဳိ႕က အခ်ဳိေျခာက္လို႔ေခၚ တယ္ လၻက္ရည္အခ်ဳိ အတြက္ေပါ့)၊ ေတြ အတြက္ ဒိုင္ခံ ခူးဆြတ္ေပး၊ ထုတ္လုပ္ေနတဲ့ လူမ်ဳိးစုတစ္ခုလဲျဖစ္ပါတယ္။
ကဲမိတ္ဆက္ရင္းနဲ႕ လိုရင္းေပ်ာက္ေတာ့မယ္။ ပထမ ေရေႏြးၾကမ္း အျဖစ္ေသာက္ေနတဲ့ လၻက္ေျခာက္အ ေၾကာင္းေလးေျပာျပခ်င္ပါတယ္။
လၻက္ေျခာက္ လို႔ေျပာလိုက္မယ္ဆိုရင္ ေရႊဖီဦးလို႔ေခၚတဲ့ သႀကၤန္မက်ခင္ မတ္လ ေနာက္ဆံုးပတ္ နဲ႔ ဧၿပီလ ဒုတိယပတ္ ကာလ အတြင္းထြက္တဲ့ လုပ္တဲ့ လၻက္ အေျခာက္မ်ဳိးကို အဓိကထားေျပာတာပါ။ ဘာေၾကာင့္ လည္းဆိုေတာ့ ဒီအေတာတြင္းမွာ မိုးမက်ေသးလို႔(မမ်ားလို႔) လၻက္ေတြက တေန႔လွမ္းတေန႔ ေျခာက္ဆိုေတာ့ အနံ႔ အသက္ အရသာကပိုေကာင္း၊ ပိုထူးျခားၿပီးေတာ့ ေသာက္သံုးသူေတြရဲ႕ ရသ ရံုကိုဆြဲေဆာင္ေနႏိုင္တာ ပါဘဲ။ ဒါေၾကာင့္ေရႊဖီ မိုးလြတ္ဆိုၿပီး အမ်ားႀကိဳက္ ျဖစ္ေနရတာပါ။
ဆုိေတာ့က လၻက္ေျခာက္က ေရႊဖီမိုးလြတ္ မဟုတ္ရင္ မေကာင္းေတာ့ဘူးလားလို႔ေမးစရာျဖစ္လာတယ္။ မဟုတ္ပါဘူး စကာတင္အေကာင္းဆံုးကိုေျပာတာ တာျဖစ္ပါတယ္။ ဘယ္လိုကြာလည္းဆိုေတာ့ သႀကၤန္ ေနာက္ပိုင္း (ဧၿပီလ တတိယပတ္ကစၿပီး) မွာ မိုးေပါက္ေလးေတြ စက်ေနၿပီဆိုေတာ့ လၻက္ ေတြက တေနထဲလွမ္းလို မေျခာက္ေတာ့ ဘူးအဲဒီမွာ အရသာ နည္းနည္းကြာသြားတာပါ။ ဒါေပမဲ့ သူ႔ရဲ႕ အရသာက လည္း ေရႊဖီမိုးလြတ္နဲ သိပ္အမ်ားႀကီးမကြာလွပါဘူး။ အဓိက ေရႊဖီ လၻက္လို႔ေျပာလိုက္မယ္ဆိုရင္ မတ္လ ေနာက္ဆံုးပတ္ ကေန မိုးအမ်ားႀကီးမက်ေသးတဲ့ ေမလကုန္တဲ့ထိ ဇြန္ ပထမပတ္ေလာက္ထိကို ေျပာတာပါ။
ကဲညီကိုတို႔ေရဒီတပတ္ေတာ့ ဒီေလာက္နဲ႔ဘဲ နားဦးစို႔ ေနာက္မွလၻက္ခူးတဲ့အေႀကာင္း လၻက္ေျခာက္ ဘယ္လို လုပ္ရတယ္ဆိုတာေတြေျပာရတာေပါ့….။
အားလံုးမိုးေအးေအးမွာ ေရႊဖီမိုးလြတ္ လၻက္ေျခာက္ ကို လၻက္နပ္၊ ငါးေျခာက္ဖုတ္နဲ႔ ျမည္းစားရင္း လြတ္လြတ္လပ္လပ္ ေလပြားႏိုင္ၾကပါေစဗ်ာ… အဲဒီေန႔ကိုလည္းျမန္ျမန္ေရာက္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ရဲႏိုင္
၃-၅-၀၈(နံနက္ ၉း၀၁ စေနေန႔)
No comments:
Post a Comment